torsdag 29 augusti 2013

Kålpudding med gräddig sås och lingon

Snart går vi in i september, den första höstmånaden.
Jag älskar sommaren, men ser ändå fram emot den friska luften och de vackra färgerna som hösten har att bjuda på. Bortsett från regnet och blåsten så är hösten fantastisk.

Igår smygstartade jag hösten litegrann genom att laga kålpudding till middag. Ugnsstekt mat känns lite höstigare än den grillade laxen eller fräscha salladen man ofta äter under sommarmånaderna.




Kålpudding med gräddig sås och lingon

Du behöver: 
Kålpudding:


1kg vitkål
1dl vatten
1msk sirap
400g köttfärs
1 ägg
salt & peppar
smör till stekning

Gräddsås:

2½dl matlagningsgrädde
1 klicka creme fraiche
1dl mjölk
1 hönsbuljongtärning
1msk soja
maizena
salt & peppar

Gör så här:

Hacka vitkålen i mindre bitar och fräs dem mjuka tillsammans med vatten i en stekpanna. Ringla över sirap och låt puttra en stund.
Blanda köttfärs, ägg,  salt och peppar till en jämn smet.
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form, bred över köttfärsen och avsluta med ett lager vitkål.
Grädda i mitten av ugnen i 175grader, ca 45 minuter.

Blanda såsingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Red med maizena för att få en tjockare konsistens.

Servera med kokt potatis och lingonsylt.

Alexandra Lindgren



Inga kommentarer: