lördag 1 december 2012

Lussekattsbak

Förra veckan passade jag på att baka lussekatter. Jag var tidig med adventsstöket i år eftersom jag har jobbat så mycket den här veckan. Var sak har sin tid!

Finns det något godare än nybakade lussekatter och ett glas kall mjölk?

Lussekatter
ca 35st

100g smör
1g saffran (2pkt)
50g jäst
5dl mjölk
250g kesella
2,5dl socker
0,5tsk salt
1,5l vetemjöl

1 ägg
russin

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt svalna.
Häll ner vätskan i bunken och tillsätt saffran, salt, socker, kesella och nästan all vetemjöl.
Blanda till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Skär ut 15-20 bitar ur varje del och forma till en lussekatt.
Lägg lussekatterna på bakplåtspappersklädd plåt, tryck ner russin djupt i varje och låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter.
Pensla lussekatterna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.
Servera med ett glas mjölk eller glögg.



Alexandra Lindgren

Inga kommentarer: