måndag 16 augusti 2010

snittbetyg

jag har precis räknat ut mitt snittbetyg från gymnasiet. 17,9. Inte bättre än så!

När jag kommer på vad jag vill plugga så måste jag absolut göra högskoleprovet, det är ett som är säkert!
Någon som har några tips?
vïlket yrke skulle passa mig?
Alexandra Lindgren

1 kommentar:

Andreas sa...

Nej, det måste du nog inte alls. Vill du bli civilingenjör på KTH räcker det bra med cirka 14 i snitt. Fast då måste du nog komplettera med lite andra kurser också.

Annars är jag övertygad om att du kommer gilla vad du än pluggar. Ofta är det så. Man kommer in i sitt ämne och tycker det är det roligaste på jorden. Såvida man inte väljer tokfel från början vill säga.

Läs ett program tycker jag. En kandidatexamen exempelvis. Då har du något att göra de kommande åren, och du kommer få en gedigen grund att stå på. Skulle du sedan vilja läsa vidare har du all möjlighet att göra det. Vill du inte göra det så kan du istället gå ut i arbetslivet.

Lärare kanske? Fast du kanske är som jag? Om studenterna är tröga kastar jag boken i huvudet på dem.

Ekonom är ju rätt trist, och det finns redan för många. Bli inte det.

Veterinär kanske? Du gillar ju djur, och veterinärer är både eftertraktade och välavlönade. Fast då måste du ha rätt höga betyg och bosätta dig på landet. Kolla www.slu.se.

Biolog är ju både rätt fräsigt, användbart och kan användas för en god gärning! Du behöver dock Matte D. Vet inte om det blir ett problem kanske..
http://sisu.it.su.se/search/show_education_info/7510?area=4

Om du vill jobba med HR (human resources, personalplanering) kan du ju söka en utbildning i personal, arbete och organisation? Mer lättsmält än biologi kan tänkas. Dessutom är Sverige som besatt av att inkludera HR i varenda organisation, så det kan säkert komma till användning. Du kommer dessutom få väldigt mycket intressant information om hur vi människor egentligen tänker och fungerar.
http://sisu.it.su.se/search/show_education_info/8355?area=7

Annars rekommenderar jag att du själv tittar runt på olika universitets hemsidor (www.su.se, www.sh.se), och ser om det är något som passar dig. 1,5 hp (högskolepoäng) motsvarar en veckas studier, vilket innebär att 30 hp motsvarar en termin och 60 hp ett år.

Vill du bo i vår huvudstad rekommenderar jag att du ställer dig i kö hos www.sssb.se OMEDELBART så kommer du kunna få en lägenhet till terminsstart nästa år.

Säg till om jag på annat sätt kan vara dig behjälplig.

Bror